“Večni uslov” – Olja Ivanjicki

Šta je bitnije – otključati ili zaključati? Pita se Olja Ivanjicki u svojoj zbirci poezije Večni uslov. Oh, da, ona Olja koja je slikala moćno i prozirno, imala je i jaku reč, koja dopire do srži srca. Poeziju pišu mnogi, ali samo retka poetičnost ima pravu tamno plavu snagu koja pada na kožu čitača kao kiša.

Olja nam je najintimnije prenela svoje vizije i svetove i u poeziji, kao što nas njeno oko gleda sa slika. Olja Ivanjicki govori o moći inspiracije i i o ljudima sa crnim namerama, o najljubičastijim dubinama ljudske duše. Njeno oko Zna.

Poezija može biti svoja retko, u finim, glatkim prostorima veličine raznobojnih glava čioda-pribadača. Prava je kada podiže plimu u našem telu. Oljina poezija je stala u glavu čiode, naravno, i odatle se rasprskava, silno, i šalje poruke u beskraj. Ona ulazi u druge likove i transformiše se. Vremena se u ovoj knjizi mešaju, lete ledeni kristali. Čitamo i gutamo stvrdle svemire, nade Novog doba, šta će ono doneti, kakvi ćemo mi biti u njemu.

Večni uslov nam predstavlja višeznačnu poeziju i bića sa drugih planeta sa očima od svetlećeg ćilibara. Poeme govore o brojanju, kapijama, mutacijama i vizionarima, o modernim vremenima i šetnji po prošlosti i sve su dimenzije u jednom jezgru. Olja iskusno i lucidno ovaja čestice našeg sveta i o njima govori na nov način, kako nismo smeli da mislimo. Kada te slike pročitamo, shvatamo da su nam poznate. Olja peva o dahu koji zamrzava, o trendu zaleđivanja i o hrani iz frižidera.

Kosmos ima jednu misao, kaže Olja i pita se Kako Plejađani zovu nas? Razmislite. Probajte. Kontaktirajte. Jer, Um postoji i van čoveka. Um je omotač.

Ana Atanasković / Samo voli

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.

Published by Ana Atanasković

Published author (Moja ljubav Nikola Tesla (My Love Nikola Tesla)), Beograd je ljubav, Kraljica jorgovana i druge). Journalist. Content writer.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started