Design a site like this with WordPress.com
Get started

Ko sam ja – priča o samospoznaji

Kad kreneš putem učvršćivanja svog “ja” obično se pojavi test-iskušenje da te proveri koliko to jako osećaš.

Tako i meni. Desila mi se situacija gde sam čula “nisi to ti”. Prethodno je rečeno – “i ja sam to” a onda “ti to nisi”. Osoba, do tada relativno bliska, osetila je zavist prema meni i počela da sikće.

foto Pikist

Za prolazak testa nije bitno šta osećaju drugi već šta osećamo mi. Na kraju krajeva, svako je odgovoran za svoje postupke. Tako da sam pratila najviše sopstvenu reakciju jer sam odmah videla da je to ispit.

Posle savladane stepenice u osećanju dobre sigurnosti u sopstvenom telu uvek dolazi proba. Nema gelendera i odmorišta, već te život stalno propituje “hajde da vidimo koliko si stvarno naučio”.

Pre ovoga iskusila širenje ka spolja u situaciji koja mi se nije dopadala. Sada sam to ponovila. No, bitno je znati – širenje, povećavanje svoje pozitivne energije i ušuškanosti daje rezultate samo ako je u odnosu na sebe, ne na druge!

Ne upoređuj se. Ni ruku uz ruku, da vidiš koliko je ko pocrneo, ni reč uz reč, ni krofnu koju jedeš sa tuđom, ni duh.

Je li Mocart u jednom trenu, gledajući kako je Salijeri trenutno uspešniji, poželeo da bude Salijeri? Ne. A čiju muziku sada ceo svet sluša? Ko je muzici davao svoju autentičnu, ne nabiflano-ponovljenu dušu?

foto Pikist

Ostala sam mirna tokom testa. Osoba koja me je provocirala se sve više nervirala. Konačno sam spoznala to osećanje, dubinsko. Kružno disanje koje me obavijalo kao elipsasti oreol i udobno osećanje u sopstvenom životu, kakav god da je u svakom trentuku – takav je i moj je. Kakve veze imaju tuđi uspesi sa mojim? To je prava moć.

I zato ti iz iskustva kažem – reci “ja sam ja” da te ceo svet razume. I slušaj onog koga pitaš ko si ne onog ko se oseti prozvanim da ti o tome priča.

Ana Atanasković / Samo voli

Tekst može biti, u celini ili u delovima preuzet i objavljen isključivo uz poštovanje sledećih uslova: uz navođenje punog imena autora i postavljanje linka sa početne stranice ovog sajta, bez prerade preuzetog sadržaja i pod uslovom da se preuzimanje i objavljivanje ne vrši u komercijalne svrhe. Preuzimanje, kopiranje i objavljivanje ovog teksta suprotno navedenim uslovima predstavljaće kršenje autorskih prava.

Published by Ana Atanasković

Published author (Moja ljubav Nikola Tesla (My Love Nikola Tesla)), Beograd je ljubav, Kraljica jorgovana i druge). Journalist. Content writer.

One thought on “Ko sam ja – priča o samospoznaji

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: